Icke-invasiv bihålekirurgi

- Ballongdilatation av sinus -


En känd och allvarlig komplikation till konventionell bihålekirurgi är ögonskada eller permanent skada på synen. Den nyaste metoden är att man går med en liten kateter (sond) in i näsan och in i bihålorna. Genom katetern kan man suga ut var och bakterier samt spola och skölja med koksalt. Avslutningsvis pumpar man upp ballongen som hjälper till att vidga de trånga och svullna gångarna. Man släpper trycket och minskar på värk över panna och ansiktet. Operationen går utmärkt att utföra i lokalbedövning och tar ca 30 min. Ingreppet är oblodigt och ingenting skärs, därav namnet ”non-eller icke-invasiv bihålekirurgi”. Amerikanska studier visar att patienten blir besvärsfri i minst 18 månader, lika länge som invasiv kirurgi, men med mycket mindre risker.

Illustration av ballongtekniken.

En tunn kateter förs in i näshålan som är bedövad. När katetern är inne i bihålan som är fylld med var och bakterier kan man suga ut var, spola rent bihålan med koksalt och vidga gången till dess normala dimension.

Engångskatetrar av hög kvalitet som används för ballongkirurgi av bihålor.

Hur går Icke-invasiv bihålekirurgi till?

Käkbihålan fylld med var och gången mellan näsa och bihålan är avstängd av svullnaden.

Efter lokalbedövning förs katetern in i näsan och i bihålan. Genom kanalen i katetern kan vätska sugas ut och bihålan spolas rent.

Efter att ballongen har vidgat gången mellan näsan och bihålan lättar trycket och ventilationen i bihålan återställs och blir normalt.